Gjenforent etter ett år: - Slutten på et mareritt
Den lille sønnen var kun en måned gammel da faren måtte forlate ham i Gaza. Nå er de gjenforent - etter over ett år.
You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.
Fra sin base i Øst-Jerusalem har Rami og hans organisasjon hjulpet palestinsk ungdom i over 20 år. Selv sier han at den nye generasjonen palestinere er smartere enn hans egen.
Rami Nasser Eddin er grunnlegger og daglig leder av PalVision. Siden 2000 har han og organisasjonen jobbet med varierte prosjekter for å hjelpe unge palestinere til en bedre framtid. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp.
- En stor del av arbeidet vårt handler om å bryte tabuer i det palestinske samfunnet. Mange ønsker ikke å innrømme at det er problemer med narkotika i Jerusalem for eksempel, men det har vi.
Det sier Rami Nasser Eddin. Han er grunnlegger og daglig leder for PalVision, en av Kirkens Nødhjelps partnerorganisasjoner i Palestina. Han er i Norge for å snakke om de mange utfordringene sivilsamfunnsorganisasjoner opplever i Palestina. Han forteller om et sterkt preget hjemland etter over et og et halvt år med krig på Gaza.
- Akkurat nå er befolkningen litt i ‘koma’, men de har fortsatt håp om en bedring, sier Eddin.
Han beskriver en situasjon hvor det sivile samfunnsrommet blir stadig mer innskrenket, mye på grunn av trusler fra både israelsk side og de palestinske selvstyremyndighetene. Det har gjort mye av PalVisions arbeid vanskeligere den siste tiden.
- Vi kan ofte ikke offentliggjøre hva vi jobber med til myndighetene før prosjektene er ferdige, av frykt for å bli arrestert.
Samtidig lovpriser han den yngre generasjonen palestinere som nå jobber for å utvikle landet.
- Den nye generasjonen er smartere enn min, for de trenger ingen ‘sterk leder’. De står sammen.
Palestinian Vision Organization (PalVision) er en av Kirkens Nødhjelps partnere i Palestina, og jobber for å styrke palestinsk ungdom særlig i sårbare og marginaliserte områder av Palestina. Organisasjonen har kontorer i Jerusalem, Betlehem og Ramallah med 28 ansatte.
PalVision ble etablert i 2000, og har siden den gang jobbet med varierte prosjekter fokusert på at ‘unge skal hjelpe unge’ som Eddin beskriver det. Prosjektene er relatert til blant annet utdanning, beskyttelse av palestinsk eiendom, økonomisk utvikling og bryting av tabuer i det palestinske samfunnet.
Et eksempel Eddir trekker fram er et prosjekt PalVision har jobbet med de siste tre årene, hvor kristne og muslimske boligeiere hjelpes med dokumentasjon for å sikre sine eiendommer i gamlebyen i Jerusalem fra okkupasjon.
- Dette prosjektet er jeg veldig stolt av, fordi det faktisk beskytter folk på bakken og skaper palestinsk motstandsdyktighet.
Han mener at den beste måten palestinere kan motstå ytterligere okkupasjon er å stå fast ved å bli boende i hjemmene sine.
De siste årene har Kirkens Nødhjelp og Folkekirkens Nødhjælps felles landkontor i Jerusalem jobbet med PalVision på et prosjekt for å hjelpe unge palestineres arbeidsmulighet. Prosjektet som kalles ‘Station J’ har hjulpet nærmere 1500 unge med ferdighetstrening rundt entreprenørskap, markedsrelevante ferdigheter og arbeidsmuligheter i Jerusalem.
Eddin mener det er viktig prosjektene deres har fokus på mange samfunnsproblematikker samtidig.
- Vi kan ikke ta grep på noen områder et sted, og så bare dra igjen. Hvis vi starter et prosjekt i en landsby, prøver vi å få jobbet med alt fra utdanning til økonomiske spørsmål.
Samtidig roser han samarbeidet organisasjonen hans har hatt med Kirkens Nødhjelp.
- Kirkens Nødhjelp er en av organisasjonene vi lærer mest av, i forhold til kapasitetsbygging. Selv om de kanskje krever litt mye byråkrati, ler Eddin.
De mange prosjektene til PalVision har gjort organisasjonen til en kjent aktør i Palestina, og organisasjonen har opparbeidet respekt i flere marginaliserte samfunn utenfor de større palestinske byene.
Samtidig innrømmer Eddin at deres arbeid med å diskutere kontroversielle tabuer ikke har falt i god jord hos alle palestinere.
- Reaksjonene er varierte. Noen forsvarer det vi gjør og ønsker å jobbe med oss, mens andre bruker det som en anledning til å angripe oss.
PalVision har bidratt til å bryte tabuer rundt seksuelle overgrep, rasisme og konflikter mellom kristne og muslimske palestinere. Til tross for den økende spenningen mellom palestinere og Israel, fortsetter organisasjonen sitt arbeid. På spørsmål om hvordan han ser på situasjonen, svarer Eddin at organisasjonen står ovenfor et ganske enkelt dilemma
- Enten så må vi fortsette arbeidet vårt eller så mister vi håpet. Og vi kommer aldri til å miste håpet.
Den lille sønnen var kun en måned gammel da faren måtte forlate ham i Gaza. Nå er de gjenforent - etter over ett år.
Kirkens Nødhjelp er til stede i Gaza, og trapper opp hjelpen så snart det er mulig. – Dette må bli en våpenhvile som varer, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.
Etter ett år med krig i Gaza har lidelsene bare økt. Men Kirkens Nødhjelp har sammen med partnere hver eneste dag det siste året gjort hva vi kan for å hjelpe.
Din støtte går der behovet er størst