Unfortunately, this page is not translated to Norwegian

You can continue in English or go to the Norwegian frontpage.

Grønne influensere får fart på treplantingen

Nå haster det å bremse klimaendringene, og et viktig tiltak er å plante trær. I stor skala. For å få fart på treplanting i Etiopia har vi fått med oss de influenserne som har flest følgere både i sosiale medier og virkeligheten. Nemlig prestene og imamene.

– Skog er liv for alt som lever, og vi lærer bort at skog er liv. Hver eneste uke i forbindelse med fredagsbønn forteller vi at skogene må bevares. Vi ser allere- de store tegn på avskoging, og det må vi stoppe, forteller Sheshemu Abamecha.

Han og Abajebel Abafogi er imamer i Jimma i Etiopia og har engasjert seg stort i bevaring av skog.

45 000 trær

Vi har kjørt på humpete sandveier i flere timer. Det har nettopp regnet, og deler av veien har sklidd ut. Vi er på vei for å se hvor brutal avskoging kan være, og hvordan vi kan plante grønne korridorer på tvers av religioner og områder. Langs veien ser vi store tomme områder der det før var trær. Nå står kun stubbene igjen.

Det anslås at 10–15 prosent av alle klimautslipp kommer fra global avskoging, og planting av skog er viktig i kampen mot global oppvarming. Trær omdanner karbondioksid til oksygen gjennom fotosyntese. Men trærne gjør mer enn å produsere oksygen. Røttene holder på jorden og forhindrer jordskred. Trekronene fanger opp regnvann og leder det ned i bakken, i tillegg til å skape skygge, slik at fuktigheten ikke fordamper. I tillegg fanger og lagrer skogene karbondioksid.

– Ved å ta vare på skogen og plante ny vil menneskene i lokalsamfunnet rundt skogen være i bedre stand til å stå imot noen av de negative konsekvensene av klimaendringene, forklarer imamene.

Vi begynte å jobbe her i 2022. Sammen med Ethiopia Interfaith Initiative for For- est Conservation and Climate Action har vi plantet 45.000 trær i dette området.

En av dem som har plantet trær, er Zakir Abamecha. Han forteller at etter at de startet med plantingen, har flere dyr kom- met tilbake.

– Det var så godt som tomt for ville dyr her før, men nå ser vi at de er på vei tilbake. Vi har sett villsvin, hyener og gepard i området. Før var det også løver her. Kanskje de kommer tilbake også, smiler han.

Han forteller at de har plantet 340 hektar med skog den siste tiden, og at hele lands-byen har engasjert seg.
– Vi ser at trærne har mye å si for miljøet her, både planter og dyr, så det føles meningsfylt å få være med på dette, sier han.

Hindrer avskoging

Å plante skog er ikke bare et klimatiltak; flere kvinner har også fått jobb takket være treplanting. En av dem som har engasjert seg i treplanting, er Shito Jemalo. Hun er leder for kvinnegruppa Seka Chokorsa Women of Faith. Nå teller gruppen 20 damer fra ulike trossamfunn. Kvinnene har hatt opplæring i åtte landsbyer, og noe av det viktigste de har lært bort, er å hin- dre avskoging.

– Vi har besøkt landlige områder og lærer folk viktigheten av å bevare skogene våre. Vi sier blant annet at hvis du må hugge et tre, plant heller to. På denne måten tar vi vare på både landet vårt og fremtiden, sier hun.

I området hvor de har opplæring, er det tydelige tegn på avskoging. Nå lærer kvinnene å plante frukttrær kombinert med grønnsaker og frukt. Det er en praksis som kombinerer jordbruk og skogbruk på samme areal for å øke bærekraften, forbedre biologisk mangfold og samtidig sikre matproduksjon og skogressurser.

Måten damene forener skogbruk og jordbruk på, har skapt et grønt belte av trær gjennom landsbyene, men også økt produksjonen av frukt og grønnsaker.

– Vi beskytter ikke bare miljøet, men vi skaper også flere arbeidsplasser i sam- funnet vårt, blant annet gjennom kyllingproduksjon, forklarer Shito.

Etter opplæring i skogsbevaring får kvinner støtte til kyllingproduksjon. Over 300 kyllinger er kjøpt inn.
– Vi startet som en liten gruppe, men vi vokser jevnt og trutt. Vi har blitt viktige for bevaringen av skog, men også en viktig driver inn i samfunnsutviklingen. Arbeidsplasser er skapt, vi bremser klimaendringene, og vi har virkelig bevist at ekte forandring ofte begynner hjemme, sier Shito

Shito Jemalo (til venstre) er leder for kvinnegruppa Seka Chokorsa Women of Faith. Her sammen med Hidaya Yedir. Gruppen har 20 medlemmer fra ulike trossamfunn.

Flere artikler fra dette magasinet

No articles from the selected category

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst

This content is not available in English.