Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

– Vi må vise verden hva som skjer, og at det nytter

Det er få lyspunkter fra Gaza, og mange medier rapporterer mindre om krigen nå enn tidligere. – Det gjør at det er desto viktigere at vi synliggjør hva som foregår på bakken, sier Hanne Iglebæk Christensen i Kirkens Nødhjelp.

– Hvis jeg er sliten etter en lang dag på jobb, tenker jeg ofte på våre ansatte og partnere på Gaza. Siden oktober 2023 har de vært direkte berørt av krigen, sier Hanne Iglebæk Christensen. Hun er Kirkens Nødhjelps landrådgiver for Palestina og nasjonal koordinator for ledsagerprogrammet.

Både Kirkens Nødhjelps egne lokalt ansatte og ansatte i partnerorganisasjonene har måttet flykte sammen med familiene sine flere ganger.

– Til tross for situasjonen de står i, er de utrolig hardtarbeidende og står på for å hjelpe andre, som er berørt av den samme krigen som de selv. Allikevel klarer de å ha humor, vise varme og gjestfrihet. De klager aldri, forteller Christensen.

- Vinteren har kommet

Mer enn 15 måneder har gått siden krigen på Gazastripen startet. Godt over 45.000 palestinere er drept, og 1,9 millioner mennesker er drevet på flukt. Nesten en halv million mennesker lever under forhold med katastrofal sult, ifølge FN.

– Altfor lite nødhjelp kommer inn. Folk har ikke nok mat å spise, og det er helt utilstrekkelig sanitære forhold. De mangler toaletter og dusjer. Vinteren har kommet, og det er altfor kaldt å bo i improvisert telt satt sammen av tepper. I tillegg har det vært oversvømmelser. Barn går i sandaler i gjørma, og de siste dagene har spedbarn fryst i hjel i kulden, forteller Christensen.

Siden krigen startet har Kirkens Nødhjelp, sammen med partnere, nådd ut til mer enn 517.000 mennesker. Vi har blant annet delt ut mat, rent drikkevann, tepper og kontantstøtte og gitt psykososial støtte til jenter og kvinner.

– Arbeidet vårt har for det meste foregått på midlertidige tilfluktssteder. Disse tilfluktsstedene var tidligere skoler. Godt over en halv million barn har ikke fått undervisning siden før krigen startet, sier Christensen.

Måtte evakuere ledsagere

Hun husker godt lørdagen 7. oktober 2023. – Jeg var i Stockholm og hadde helgen fri. Da nyhetsmeldingene tikket inn om Hamas’ terrorangrep mot Israel, skjønte jeg at dette angrepet ville få store konsekvenser for arbeidet vårt i Palestina. Store deler av helgen gikk med til å jobbe med krisehåndtering, forteller Christensen.

Hun er også nasjonal koordinator for ledsagerprogrammet som Kirkens Nødhjelp er en del av. Programmet utplasserer mennesker fra hele verden i utvalgte byer på Vest- bredden og i Jerusalem. Der ledsager de palestinere og israelere som med fredelige midler arbeider mot den israelske okkupasjonen av palestinske områder.

– En viktig del av den umiddelbare krise- håndteringen var å få evakuert ledsagerne som var på Vestbredden og i Jerusalem. Sammen med sikkerhetsansvarlige i Kirk- ens Nødhjelp og kolleger i Jerusalem, fikk vi gjort dette raskt, og ledsagerne kom trygt hjem til Norge, forteller Christensen.

Flere angrep på Vestbredden

Etter at krigen i Gaza startet, har situasjonen på Vestbredden og i Jerusalem for- verret seg.

– Vi opplever en stor økning i hendels- er som ledsagerne rapporterer om. Det er satt opp flere militære kontrollposter, og bevegelsesfriheten for palestinere på Vestbredden har blitt enda mer innskrenket. 2024 var året flest angrep fra boset- tere har vært registrert siden FN begynte med denne statistikken. Også antallet tvangsrivninger av hus og annen eiendom, nådde toppen av FNs statistikk i fjor, forteller Christensen.

Fra januar 2024 startet ledsagerprogrammet opp igjen.
– Ledsagerne dokumenterer menneske- rettighetsbrudd palestinere på Vestbred- den utsettes for, og rapporterer disse til FN-systemet. Personer i utsatte lokalsam- funn forteller at de opplever den beskyttende tilstedeværelsen ledsagerne gir som svært viktig for at de kan fortsette å bo der de har bodd i lang tid. Vi følger situasjonen på bakken kontinuerlig. Ledsagernes viktige oppdrag blir veid opp mot risikoen med å sende ut folk, sier Christensen.

- Gir ikke opp

Selv om det er få lyspunkter fra Gaza og Palestina fra det siste året, har det vært en positiv utvikling politisk og juridisk, både i Norge og internasjonalt som gir håp for tiden framover, mener Christensen.

– Norge har anerkjent Palestina som stat og har økt støtten til FN-organisasjonen UNWRA. Internasjonalt har FN-domstolen (ICJ) kommet med viktige kjennelser om at okkupasjonen er ulovlig og må opphøre, og at Israel må gjøre det de kan for å forhindre et folkemord. Som en oppfølging av kjennelsen om okkupasjonen, vedtok FNs generalforsamling at Israel må avslutte den ulovlige okkupasjonen av de palestinske områdene innen ett år, altså i 2025.

– Krigen har pågått lenge, lyspunktene er få, og mange medier rapporterer mindre om den enn de gjorde tidligere. Det gjør at det er desto viktigere at vi synliggjør hva som foregår på bakken. Våre ansatte og partnere er tilstede, og de gir ikke opp. Da kan ikke vi gjøre det heller. Arbeidet vi og våre partnere gjør er kanskje viktigere enn noen gang. Vi må vise verden hva som skjer, og at det nytter, sier Christensen

Krigen i Gaza

Over 45.000 mennesker i Gaza er drept siden oktober 2023.

1.9 millioner mennesker er internt fordrevet.

Mer enn 600.000 barn har vært ute av skolen siden krigen startet.

Nesten en halv million mennesker lever under forhold med katastrofal sult.

Siden krigen startet, har vi nådd ut med hjelp til mer enn 517.000 mennesker.

Kilde: FN

Flere artikler fra dette magasinet

Profilbilde av mann
Leder

«Noen må våke i verdens natt»

Mor og sønn

Takk

Vanndråpe
Fasteaksjonen

Fakta om fasteaksjonen

Årets aksjonsdager er 6.-8. april.

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst